Svischa, terrorresa och värdgraviditet. 2015 års nyordslista från Språkrådet och Språktidningen vittnar om aktuell teknik, åsiktspolarisering, normkritik och en orolig värld.
Som brukligt är listan en godispåse för alla som är intresserade av språk och samhälle. En godispåse med lika delar inställsamma sötsaker, syrlig samtidsrealism och svårtuggade överraskningar. Jag väljer nio stycken ur kategori två och bildar denna, lite dystra, samtidsmening:
I klickokratins värld av faktaresistens, nyhetsundvikare, geoblockering och självradikalisering bygger trollfabrikerna halmdockor, medan politiska talepunkter slåss mot robotjournalistik.
Orden säger en del om nätets villkor och hur otäckt lätt det är att bara omge sig av nyheter och åsikter som stärker den egna världsbilden. Kanske är dessa skilda världar nästan lika förödande för oss som klimathotet. (Det senare lämnar få spår på listan). Men i-landsproblemen gör sig påminda: ögonkramp av för mycket mobilsurfande och skuldkvotstak för att dämpa bostadsmarknaden. Och så lite förströelse: cosplay (en sorts maskerad med japanska influenser), ståpaddling (paddling stående på en surfbräda) och plattfilm (vanlig film utan 3D-effekter).
Sammansättning är det vanligaste sättet att bilda nya ord på svenska; det syns på listan. Ett annat är att lägga till ett a för att skapa ett verb. Om grunden är ett engelskt ord passar vi ofta på att försvenska stavningen. På så vis får vi användbara ord som enkelt går att böja: svajpa, svischa/swisha och dumpstra (av swipe, Swish och dumpster). Ibland lånar vi i stället ord i sin helhet: cosplay, youtuber, douche och mansplaining.
Ett annat spännande ord på listan är funkis. Det har ju länge varit en kortform för den funktionalistiska stil som blev dominerade på 1930-talet. Vi har funkisvillor och funkismöbler. Och hos Friskis & Svettis är funkis en funktionär. Nyordet funkis har i stället att göra med funktionsnedsättning: funkisrörelsen, funkispolitik och så vidare. Funkisar är personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
Funkis i denna betydelse hör till en kategori ord som behöver bytas ut då och då. Orden står för grupper, yrken, tillstånd och företeelser med låg status. Det är som att samhällets negativa attityder smittar av sig på orden och med tiden ger dem en negativ klang. För att kunna prata om saker på ett neutralt vis måste vi med jämna mellanrum hitta på nya ord. Tänk bara på alla ord för försörjningsstöd eller för anställda som städar!
Liknande mekanismer ligger förmodligen bakom att EU-migrant har kommit att användas om fattiga romer som tigger i Sverige. Det är inte heller förvånande att RFSU har lanserat ordet värdgraviditet som ett mer neutralt alternativ till surrogatmödraskap. Förmodligen ger nyordslistan det ordet en viss draghjälp.