Har du ibland svårt att välja mellan orden de och dem? Eller blir du irriterad när andra skriver fel? Oavsett vilket är du inte ensam.
De och dem är ett av de klassiska svenska språkriktighetsproblemen. Du som är osäker ska få några tips på hur du skiljer dem åt. Ni övriga får förhoppningsvis lite större förståelse för varför så många har svårt för detta.
Men först lite teori. De används som subjekt (De målar tavlor) och som bestämd artikel (De vackra tavlorna). Dem används som objekt (En konstnär har målat dem) och efter preposition (Hon målade tavlor till dem). Jag, du, vi och ni är andra exempel på subjektsformer. Mig, dig, oss och er är deras motsvarande objektsformer.
En och annan skribent hade tvekat och kanske skrivit: Dem målar tavlor eller En konstnär har målat dom. Däremot ser vi aldrig meningar som Mig målar tavlor eller En konstnär har målat tavlor till vi.
Alla som talar svenska bra känner på sig när det passar med jag eller mig, vi eller oss. Den som lär sig svenska som litet barn får en känsla för denna skillnad utan att komma i närheten av någon grammatikbok. Grammatiken har vi nämligen i oss, som en intuition eller magkänsla (hur pass medfödd eller inlärd, det tvistar språkvetarna om).
Men varför hjälper den inneboende grammatiken inte alltid till med de och dem? Svaret är ganska simpelt: För att magkänslan trummar dom, dom, dom! Dom (dåm) är det standardsvenska uttalet för både de och dem nu för tiden. När vi talar behöver vi inte alls skilja dem åt. Någon motsvarande gemensam talspråksvariant för jag/mig eller vi/oss finns inte. De paren skiljer vi på även i tal och därför är vår känsla för dem så mycket starkare.
För att få en naturlig känsla för de och dem behöver vi läsa mycket. Den som plöjer romaner eller rapporter slukar mängder av de och dem, rätt använda. Skillnaden sätter sig så småningom i magkänslan.
En stark inre grammatik är ingenting man tragglar sig till. Däremot finns genvägar till att lite oftare välja rätt mellan de och dem.
1. Testa med vi och oss.
Går ditt dom att ersätta med vi? Skriv de. Exempel: Vi/De ska gå på konsert. Det var vi/de som kom sent.
Går ditt dom att ersätta med oss? Skriv dem. Exempel: Du skämmer bort oss/dem. För oss/dem är det härligt.
Går ditt dom inte alls att ersätta med vi eller oss? Skriv de. Exempel: De vackra tavlorna.
2. Testa med they, them och the.
Prova att säga meningen på engelska.
Översätter du dom till they? Skriv de. Exempel: They are going to a concert, alltså De ska gå på konsert.
Översätter du dom till them? Skriv dem. Exempel: A child smiled at them, alltså Ett barn log mot dem.
Översätter du dom till the? Skriv de. Exempel: The beautiful paintings, alltså De vackra tavlorna.
Alla som är hyfsade på engelska har en inre känsla för they och them. Samma personer kan ha svårt för de och dem. Det kan tyckas konstigt, men är ganska naturligt. På engelska finns skillnaden nämligen även i talspråk och fastnar därmed lättare i magkänslan.
Men, undrar kanske någon, vore det inte enklare om vi struntade i allt detta och började skriva som vi säger? Dom, dom, dom! Jo, visst vore det enklare. Och på Facebook eller i sms kommer du säkert undan med det. Många skulle däremot reagera negativt på en jobbansökan full med dom. Men det här är till viss del en generationsfråga. En vän som är gymnasielärare i svenska rättar inte elever som skriver dom. Deras texter har ofta större problem. Och hellre dom överallt än en massa felaktiga dem, tänker hon.
Att många ungdomar skriver dom i alla sorters texter talar för att den stavningen på sikt kommer att ta över. Det känns främmande och ovant för många av oss. Det skulle också få äldre texter skrivna med de och dem att se hemskt ålderdomliga ut.
Men ni som längtar efter en dom-reform, håll ut! Er tid kommer nog!
(Denna krönika publicerades redan 2013 i Gefle Dagblad. Ryktesvägen har jag förstått att den sitter uppsatt i flera klassrum i Gävle. 🙂 Och då måste jag förstås även ha den på min egen webb.)
Mycket bra och undervisande! Hjälpte mig förstå det min lärare inte lägger ner vikt på att förklara.
Vad bra att det hjälpte dig att förstå! /Hanna
Ska ”de” uttalas som det låter? Eller [dåm]? Inte konstigt att uttalet ”dom” används för ”de” och ”dem” i sådana fall. Dessutom används ordet ”de” [de] som slang eller förkortning för ”det”. Egentligen så borde ”de” och ”dem” ändras till stavningen ”dåm” för det är ju inte en dom som i ett juridiskt beslut…
Både de och dem uttalas dåm, det är korrekt. Eller [dɔm:] med fonetiska tecken. Det är egentligen bara finlandssvenskan som har olika uttal av orden de och dem.
När det gäller stavningen är det vanligt i svenskan att bokstaven o uttalas å, så det är i sig inget hinder för att ändra stavningen av de och dem till dom. Tänk bara på orden om, kom, som, boll, troll, noll, honom. I andra fall uttalas o som i den juridiska domen, till exempel bom, tom, hon och blomma.
Ja, jag har också noterat att ordet det ofta skrivs ”de” i informella sammanhang, som slang eller förkortning. Det är väl inte helt lyckat med tanke på att vi har ett annat pronomen med den stavningen.
Hej!
Din tanke att folk kommer skriva ”dom” i stället för de och dem kommer nog inte gå i uppfyllelse. Folk skriver de och dem tvärtom. Alltså ”dem kommer hit” och så vidare. Sen skriver de de när det ska vara dem och det har även spridit sig till det. ”Har sagt till de” och ”jag hinner inte de” (kom inte på något bättre exempel). Detta ser jag hela tiden på facebook och liknande forum och det innebär tyvärr att de skriver likadant överallt då den här felskrivningen ökar. Och folk blir sura om jag påpekar, även om jag skriver vänligt och trevligt. Vanligast är att skylla på dyslexi, näst vanligast är att ”det finns viktigare saker att haka upp sig på” så jag har gett upp. Slutar bara läsa när det står ”dem tyckte si” och ”dem gjorde så” för jag orkar inte läsa såna texter.
Trist, då jag anser att språket är viktigt och att kommunikationen blir korrekt.
Hälsningar från Liz 🙂
Hej Liz!
Jag är osäker på om ”dom” kommer att ersätta ”de” och ”dem”, det får helt enkelt framtiden utvisa. En del skriver redan dom, helt klart. Men ja, det är också vanligt att folk skriver de i stället för dem eller dem i stället för de.
Min tanke med krönikan var helt enkelt att ge några förklaringar till varför detta kan vara svårt, och tips för den som oftare vill välja rätt.
Men oombedda tips och råd tas väl sällan emot särskilt positivt, oavsett om det handlar om språk eller annat, eller hur? 😉
Min erfarenhet är att personer med dyslexi lägger oerhört mycket möda på sitt läsande och skrivande, och förtjänar både förståelse och respekt. https://www.dyslexiforeningen.se/vad-ar-dyslexi
Hälsningar, Hanna
Blir så retad av språkpoliser överallt dock kanske det ändå är bra för då tvingas jag googla och komma över en sida som denna. Vilken aha-upplevelse!
De, dem, dom. Förutom dessa har jag tydligen problem med ”en och ett” 😀
Tack för hjälpen! ( som du ser så är utropstecken dessutom ett problem jag har )
Mitt barn ska börja i första klass till hösten. Idag kom ett introduktionsbrev från hans två nya lärare. Det gjorde mig ledsen att konstatera att det var ett flertal språkfel i brevet. Där fanns flera dem istället för de; ibland infinitivmärke, ibland inte; infinitivform istället för presens. Där fanns också en del formuleringar som jag tycker var rent ut sagt dåliga.
Det känns inte bra att släppa iväg min son till dessa lärare. De kallar sig mentorer. Det skulle kännas tryggare att skicka min pojke till lärare med goda egna svenskkunskaper!
Hur ska jag göra?
Hej, läste vad du skrev här. När jag gick i skolan sade alla ”dom” på skolgården, men i klassrummet när man skrev uppsats, var det ”de” och ”dem” som gällde. Det rådde inga tvivel.
Kanske kan du hitta en privatskola för ditt barn.
Tycker vi kan återgå till att uttala de och dem olika så vi får nån ordning på det hela. Det skadar aldrig med mer precision, det är i vart fall mycket bättre än mindre.
Possesivt pronomen Deras låter inte bra med Domses. Detta bör räcka för att avsluta debatten om användning av D0m.