Arbeta utomlands – tre månader som språkkonsult på Teneriffa

Ta med jobbet och barnen utomlands i några månader? Det kan låta som en dröm, men jag och min familj har gjort verklighet av idén. I vintras drev jag mitt företag Din textexpert från soliga Teneriffa, cirka 450 mil från vardagen.

Textuppdrag på distans – Gävle eller Teneriffa går lika bra

Jag arbetar som språkkonsult och textexpert, i vanliga fall med bas i Gävle. Företag och myndigheter anlitar mig för olika typer av textuppdrag, skrivutbildning och föreläsningar. Utbildningar och möten har jag fått pausa under våra tre månader på Teneriffa, men övrigt arbete har rullat på ungefär som hemma. Jag har haft uppdrag som skribent, språkgranskare och korrekturläsare. Jag har hjälpt en kund utveckla en internutbildning och ryckt in som allmän textresurs åt en kund som på kort tid behövde få ihop ett viktigt analysdokument. Jag har fortsatt samarbeta med byråerna Expressiva och Expertinfo – via mejl, telefon och dropbox. Visst är möten ansikte mot ansikte mycket värt också, men det fick vänta.

Gamla drömmar om att arbeta utomlands, och nya drömmar om ett familjeäventyr

Hur kom vi ens på idén, har flera frågat. Först och främst blev jag inspirerad av min språkkonsultkollega Jenny Forsberg, som varje år tillbringar drygt en månad på grannön La Gomera. Hon skriver om det på gomera.nu.

Jag kände dessutom att vår familj var redo för ett litet äventyr av något slag. Själv flyttade jag ofta som barn, och bytte skola flera gånger, på gott och ont. Mina barn växer upp i Gävle; vi stortrivs och har inga planer på att flytta. Att tillfälligt byta bo framstod som en behaglig omskakning och möjlighet att uppleva något nytt.

Tre månader i Spanien verkade lagom okomplicerat. Jag kan språket och vet hyfsat hur saker funkar här. Innan jag fyllde 20 hade jag redan hunnit arbeta och studera i Spanien två perioder. På den tiden kändes det självklart att arbeta utomlands mer i framtiden. Men andra val och händelser gjorde att de idéerna svalnade – småbarn, fast jobb, man med fast jobb, svenska som arbetsspråk, andra typer av äventyr … Så för ett år sedan dök idén upp på nytt, och kändes plötsligt inte omöjlig alls.

Så gjorde vi – bytte radhuset mot balkong med havsutsikt

Så vi funderade, planerade, räknade, sparade, letade boende, funderade lite till, bokade resan, hyrde ut radhuset OCH ÅKTE. Min man fick tjänstledigt, och tog på Teneriffa hand om hushållsarbetet, promenerade och tränade mycket.

Vi hittade en lägenhet i Los Cristianos via Airbnb – med stor balkong, pool, havsutsikt och wi-fi i ett lugnt område med gångavstånd till strand, centrum och skola. Det var inte lätt att hitta lägenhet, och det blev inte billigt, men lägenheten passade oss perfekt.

Barnen, åtta och tio år, gick på Svenska skolan Teneriffa, som är en svensk utlandsskola. Det kostar några tusenlappar i månaden, men det är en väldigt smidig lösning och man kan vara säker på att barnen får den undervisning de missar hemma. Ungarna fick goda vänner, lärde sig lite spanska och förvandlades från försiktiga simmare till orädda vattendjur.

Balans mellan textuppdrag och bergsvandring, stad och strand

När det gäller jobbet har jag haft två utmaningar: arbetsmiljön och arbetsdisciplinen. Jag insåg snart att jag behövde ett separat tangentbord till min lilla bärbara dator, och att solstolen (förstås!) inte gav den bästa arbetsställningen. I början blev jag rastlös av att sitta vid datorn när allt omkring mig signalerade SEMESTER. Men rastlösheten lugnade sig så småningom. Jag tog en ledig dag då och då, och planerade in utflykter, vila och socialt umgänge på kvällar och helger.

Vi vandrade i berg, strosade i historiska städer, besökte djurpark och vattenland, handlade på marknader, tittade på konst, åt god mat, badade massor i pool och hav. Temperaturen varierade mellan 15 och 25 grader på sydkusten där vi bodde, som svensk sommar fast med en starkare sol. I norr och i bergen var det betydligt svalare, och mer moln.

När det var dags att åka hem i april gjorde vi det med glada hjärtan – utvilade, med nya minnen, planer på återträffar, tomt bankkonto och en längtan efter allt vi älskar här hemma i Gävle och Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.